Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fred Jacobs, KCB:

''Kwaliteit van aardbeien en hardfruit niet optimaal''

De groeiomstandigheden van kasaardbeien waren de laatste tijd niet geweldig. Hierdoor stond de kwaliteit enigszins onder druk. De afgelopen week werden in de vruchten met enige regelmaat groei- en kopscheurtjes aangetroffen. Slechts een heel, heel klein kopscheurtje is toegestaan in de klasse I en in de klasse II een ietsjes groter scheurtje. Maar wel onder de voorwaarde dat de scheurtjes droog en mooi verkurkt moeten zijn. Doordat de kwaliteit wat zwakker was, oogstten de telers aan de licht rode kant. Hierdoor werden onterecht aardbeien met witte plekken groter dan 10% van het oppervlak van de vruchten als klasse I verpakt.

De kwaliteit van de Nederlandse appelen en die van andere West-Europese landen was aan de zwakke kant. De laatste week passeerden meerdere gebreken zoals zachtheid, kurkstip, scald, slijtage, phomastip en lenticelstip de revue.

De kwaliteit van de peren was iets beter, maar helaas ook niet optimaal. Per ras varieerde de kwaliteit vrij sterk. De Conference peren waren het zwakst, terwijl rassen zoals Beurré A. Lucas, Gieser Wildeman of Beurré Hardy nog wel vrij goed waren. Bij de Conference zag ik minder gebreken aan de buitenkant van de vruchten, maar in plaats daarvan lag het euvel verborgen aan de binnenkant. Veel partijen waren in meer of mindere mate naar geel doorgeslagen. In zulke partijen kwam zo nu en dan klokhuisbruin voor. Het kan dus geen kwaad het hardfruit regelmatig te snijden en de inwendige kwaliteit te controleren.

Bron: KCB

Publicatiedatum: