Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fotoreportage: Delphy Kennisdag 2018

Op weg naar een fossielvrije tuinbouw

Tholen - Is de glastuinbouw klaar voor een fossielvrije toekomst? Dat was het thema van de Delphy Kennisdag 2018. Het draaide deze dag allemaal om energie. Dat thema is niet voor niets gekozen. Aad van den Berg sprak over de proeven die nu in het Improvement Centre staan. “Daar is in de meeste gevallen een energiedoelstelling aan gekoppeld. Uiteindelijk wordt er gewerkt naar een fossielvrije teelt. In 2040 wordt er fossielvrij geteeld. Dat is de doelstelling.  Het Nieuwe Telen is daar een goed voorbeeld. Dat speelt inmiddels al 10 jaar. En is wordt steeds verder doorontwikkeld.”  Er zijn nu meer technische hulpmiddelen om actief te ontvochtigen.  In één van de proeven in het IC wordt de warmte die in dat vocht zit, opgevangen om daar de kas mee te kunnen verwarmen. De energie uit het warme condenswater wordt dan dus gebruikt. Dat staat overigens los van het al dan niet beschikken over gas. En zo zijn er nog wel meer voorbeelden bij het Improvement Centre om energie te kunnen besparen. Aad: ”Dat is echt gaaf. Het is gaaf om te zien wat er nu allemaal al mogelijk is.”

Klik hier voor de fotoreportage

De bedoeling van deze middag was om ideeën te delen met elkaar. Telers,  toeleveranciers en adviseurs kregen voldoende kans om met elkaar het gesprek aan te gaan.  Zoals de heer Abee, wethouder Lansingerland: ”De zon schijnt. Laten we die overdrachtelijk gebruiken om van elkaar te leren en elkaar te inspireren.”

Er waren twee rondes workshops over uiteenlopende onderwerpen: van sierteelt, groententeelt, LED, zachtfruit tot en met CO2, data en HNT. Keuze genoeg dus. Ongeveer 150 mensen waren getriggerd door de uitnodiging en lieten zich informeren over de op handen zijnde energietransitie.

We krijgen een ander land door de energietransitie
De energietransitie komt langzaam uit de startblokken, maar gaat zeker doorzetten. Spreekster Maya van der Steenhoven, van programmabureau Koude & Warmte,  liet daar geen twijfel over bestaan. Voor 2022 ligt er in heel Nederland een plan over het toekomstige gebruik van gas. Met de problemen in Groningen is de urgentie nog groter geworden. En daar waar delen van het gasnet aan vervanging toe zijn, is dit een mooie aanleiding om hier eens goed over na te denken. Het is een lastige én noodzakelijke materie. Eén van de lastige vragen is de benodigde ruimte om zonne-, wind- en geothermische energie te kunnen gebruiken. Maar we zijn nog niet zo ver dat fossiele energie volledig afgeschreven gaat worden. De eerste stap is die naar hoog calorisch gas.

Ook Maarten Steinbuch, professor regeltechniek TU Eindhoven, stak niet onder stoelen en banken dat we aan de voet staan van een ontwikkeling waarvan we nu nog niet weten waar het heen zal leiden. De exponentiële groei van de digitale ontwikkeling zal zijn weerga niet kennen. Maarten noemde een aantal voorbeelden. Als je niet midden in deze materie zit, kun je de mogelijkheden die onze samenleving heeft, niet verzinnen. Een inspirerend verhaal.

Klik hier voor de fotoreportage

Voor meer informatie:
Delphy
Aad van den Berg
tel (010) 522 17 71
www.delphy.nl
a.vandenberg@delphy.nl