Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Purple Pride zet belichte teelt door

"Niet op prijs, maar op kwaliteit, continuïteit en duurzaamheid het verschil maken"

‘’Het biedt meerwaarde als je klanten jaarrond product kan aanbieden. Er zijn twee manieren waarop je dit kunt realiseren: In de winter produceren met behulp van kunstmatige belichting of producten in de winter importeren’’, aldus Tom de Jong zoon en opvolger van teler Peter de Jong. Bij deze keuze spelen een aantal factoren een belangrijk rol. Zo zijn er verschillende uitdagingen bij belichte teelt en zijn de kosten per kilo aubergines hoger. Heeft de klant dit er voor over? Of gaat de keuze van de supermarkten naar aubergines over de grens?

‘’Zoals gezegd zijn de kosten per kilo hoger voor aubergines die belicht zijn. Concurreren op prijs wordt dus lastig. Juist op kwaliteit, continuïteit en duurzaamheid kunnen we wél het verschil maken en toegevoegde waarde bieden voor onze klanten’’, aldus Tom. Daarom heeft Purple Pride ervoor gekozen om de belichte teeltproef die in 2016 is gestart, ook deze winter door te zetten.

Teeltstrategie aanpassen: belichting is geen zon
Voorafgaand is er twee jaar onderzoek gedaan in een onderzoekscentrum. Vorig winterseizoen was het eerste jaar dat er belichte teelt plaatsvond op de locatie in Dinteloord. Tom: "Belichte teelt is een hele andere manier van telen dan onbelichte teelt. In eerste instantie lijkt dit hetzelfde, maar de zon kan veel krachtiger zijn en kan veel meer licht in één keer uitstralen als een assimilatielamp. Op deze factoren moet de teeltstrategie worden aangepast. Een donkere winter kan bijvoorbeeld voor problemen zorgen, omdat er ook nog voldoende buitenlicht nodig is bij belichte teelt.’’

De leermomenten van vorig jaar worden dit jaar in de nieuwe teelt toegepast om zo tot een beter resultaat te komen. Purple Pride gelooft in de kansen van belichte teelt met een productie waar rendement mee is te behalen. Tom: "De grootste uitdaging is om de manier van denken bij de supermarkten te veranderen, zodat er steeds meer supermarkten voor kwaliteit, duurzaamheid en Nederlands product kiezen in plaats van prijs.’’

Eerste belichte oogst over ongeveer twee weken
Ondertussen zitten de eerste bloemetjes aan de plant en dat betekent dat er over ongeveer twee weken aubergines aan de plant hangen. Wanneer de aubergines 300 gram wegen, worden de eerste aubergines van de belichte teelt geoogst.

Voor meer informatie:  
Purple Pride 
www.purplepride.nl

Publicatiedatum: