Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
PlantoSys opent nieuwbouw

Van garage naar nieuw pand: alles voor (plant)groei

Tholen - “Ik ben vanuit huis begonnen, gewoon in mijn garage”, vertelt Alwin Scholten van PlantoSys, een bedrijf dat plantversterkende (mest)stoffen maakt van natuurlijke oorsprong. “Dat is alweer tien jaar geleden. Omdat ik uit ervaring weet hoe belangrijk goede onderbouwing en meetbare resultaten zijn, heb ik hierin vanaf dag één veel geïnvesteerd. Eerst door uitgebreid intern te testen en later door diverse proeven te laten uitvoeren door onder meer WUR-Bleiswijk, Delphy (voorheen DLV Plant) en Proeftuin Zwaagdijk. Toen de eerste resultaten veelbelovend waren, ben ik in 2011 de eerste producten in Nederland op de markt gaan brengen.”

Anno 2018 heeft de garage plaatsgemaakt voor een nieuwbouwpand met onder één dak een kantoor, een eigen productiefaciliteit en laboratorium die aan alle moderne eisen voldoen. PlantoSys telt inmiddels 9 collega’s, in binnen- en zelfs buitenland. Toch zijn er ook dingen hetzelfde gebleven. “We blijven investeren in onderzoek, enerzijds om onze producten verder te verbeteren – met hulp van continue terugkoppeling uit de praktijk - , anderzijds om nieuwe toepassingen te ontwikkelen. En we blijven teruggaan naar de basis. Waar komt een aantasting vandaan? Waarom lukt het een plant niet deze zelf te weren? Is er een tekort of kan de plant op een andere manier hulp gebruiken? Verder kijken dan je neus lang is, dat doen we nog steeds.”

Salicylzuur als ‘griepprik’
Alwin: “Aan de basis van bijna al onze producten staat het plantenhormoon salicylzuur. Dit is een planteigen stof die ervoor zorgt dat overal in de plant de eigen afweer op scherp wordt gezet. De plant gaat dan sneller afweereiwitten en -enzymen aanmaken. Deze helpen als een soort schild tegen infecties. Hiervoor is een bepaalde concentratie van dit salicylzuur nodig. Wat wij doen is door bespuitingen of toediening via de wortel dit hormoon aan de plant toevoegen, zodanig dat de concentratie stijgt en de plant bij een aantasting zelf nog maar weinig salicylzuur extra hoeft aan te maken om het afweermechanisme te activeren. Het werkt een beetje vergelijkbaar met de griepprik bij mensen.”

Minder infecties en meer kilo’s dankzij inzet planthormoon
Op dit moment is PlantoSys’ grootste afzetmarkt de zachtfruitsector. Aardbeientelers die last hadden van Erwinia-aantasting in de bloemen klopten bij PlantoSys aan met de vraag of hier iets tegen te doen was. “Met druppelen en LVM-toepassingstechnieken van in dit geval SalicylPuur – ons product op basis van gestabiliseerd natuurlijk salicylzuur - bleken infecties beperkt te kunnen worden.
Uit een proef van Delphy blijkt een afname van Phytophthora cactorum van meer dan 80% en van echte meeldauw van meer dan 50%. Daarnaast werden meer kilo’s geplukt, omdat de vruchten zwaarder werden: zo’n 2 tot 3 gram per vrucht. Doordat de plant vitaler is, kan hij meer energie stoppen in de vruchten. Praktijkervaringen bevestigen deze bevindingen door Delphy.”

Plantversterking ook oplossing voor de glastuinbouw
De glastuinbouwsector is voor PlantoSys ondertussen een sterk opkomende sector, waar de vraag naar plantversterkende (mest)stoffen toeneemt. “Telers krijgen steeds minder (chemische) producten tot hun beschikking tegen bijvoorbeeld meeldauw. Ook stellen afnemers steeds strengere eisen, onder meer over residuen. Met onze producten Ds-kalk en ManZincum (onder meer microzink) hebben we voor tomatentelers bijvoorbeeld een aanpak om galmijt te helpen weren. Vrij van chemie.

Verder lopen telers er tegenaan dat wanneer ze met chemie of zwavel ingrijpen, de natuurlijke vijanden in de kas om zeep geholpen worden. Dat gebeurt met producten van PlantoSys niet.”

Galmijtdruk beperken
“De afgelopen twee jaar hebben we bij een tomatenteler onder glas gedurende acht achtereenvolgende weken galmijten weten te onderdrukken. De hoge pH die ontstaat, maakt het leefmilieu voor de galmijt onaantrekkelijk. Hierdoor vermeerdert de galmijt zich minder, legt hij minder eitjes en blijft de galmijtdruk laag. En dit zonder (kalk)residu: met zo’n 100 tot 125 gram Ds-kalk op 100 liter water blijft de spuitvloeistof helder. Komend seizoen breiden we de test uit van één kraanvak tot de hele kas om te kijken hoe lang we de galmijten er dan onder kunnen houden.”

Advies op maat
Alwin Scholten heeft na de Hogere Tuinbouwschool jarenlang zelf (teelt)advies gegeven. Zowel van de kennis en ervaring die hij toen opdeed als van het netwerk wat hij opbouwde, maakt hij nog dagelijks gebruik. Zo werkt hij al van het begin nauw samen met een dealernetwerk, zowel in binnen- als buitenland. "Onze dealers hebben binnen hun eigen organisatie verschillende productspecialisten die heel gericht kunnen adviseren over de toepassing van onze producten. Zo bereiken we onze doelgroepen met zo gespecialiseerd mogelijke kennis en product(toepassing)en. Voor de glastuinbouw werken we nauw samen met onder meer Royal Brinkman."

Voor meer informatie:
PlantoSys
www.plantosys.nl  
info@plantosys.nl  

Alwin Scholten
Alwin.scholten@plantosys.nl