Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Zeewier kan water- en kunstmestverbruik in tuinbouwsector verminderen"

Het verbruik van kunstmest en water in de tuinbouw kan vermindert worden door het gebruik van biostimulanten als zeewierextract en goede microben, zonder dat dit de oogst beïnvloed, zo zegt de Engelse onderzoeksorganisatie NIAB EMR.

NIAB EMR heeft, samen met zijn onderzoekspartner Dove Associates, het gebruik van biostimulanten gecombineerd met innovatieve sensoren die het vocht in substraat in real-time monitort. Het is gebleken dat biostimulanten het verbruik van water en kunstmest met 10-20% verminderen, en de tolerantie tegen abiotische stress en de kwaliteit van de producten verbetert. Op dit moment worden demonstraties bij gewassen in het VK, België, Nederland en Frankrijk ingepland om het gebruik van biostimulanten in de landbouw te promoten.

Het onderzoek is onderdeel van het door de EU gefinancierde Bio4safe-project, dat gecoördineerd wordt door het Belgische Ornamental Plant Research Centre, dat ook het economische potentieel van op zeewier gebaseerde biostimulanten wil onderzoeken. Hierdoor worden nieuwe markten voor zeewierproducenten in de kustregio aan de zuidelijke Noordzee en het Kanaal gecreëerd. 

Dit 2-Zeeëngebied staat bekend om zijn intensieve tuinbouw, waarvoor veel water en kunstmest nodig is. Meerdere richtlijnen van de EU willen de waterkwaliteit beschermen door stikstof en fosfor uitloging in de bodem te voorkomen, de bodemkwaliteit te verbeteren of te anticiperen op een watertekort. Naast deze druk op het milieu door wetgevingen, worden telers ook door economische redenen gedwongen om het water- en kunstmestverbruik te verminderen.

Xiangming Xu, Professor bij NIAB EMR, legt uit dat iedere lidstaat zijn eigen wetgeving heeft wat betreft het commercialiseren van biostimulanten. "Tegen 2020 zal de EU een Europees model voor de handel in biostimulanten ingevoerd worden, maar het blijft onduidelijk hoe hun positieve effecten op water en kunstmest gekwantificeerd moet worden. Met dit project willen we een standaard protocol opstellen die door geaccrediteerde laboratoria gebruikt kan worden om biostimulanten op een effectieve manier te evalueren."

Voor meer informatie:
NIAB EMR
New Road
East Malling
Kent
ME19 6BJ
T: +44 (0) 1732 843833
F: +44 (0) 1732 849067
enquiries@emr.ac.uk
www.emr.ac.uk

Publicatiedatum: