Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Inzoomen boven en onder de grond tijdens Masterclass Aardobservaties

Wat zijn de kansen van aardobservatie en hoe kunnen we satelliettoepassingen in onze praktijk brengen? Deze vraag stond centraal tijdens de Masterclass Aardobservatie op maandag 24 september in World Horti Center. Gemeente Westland en Leidschendam-Voorburg hebben deze Masterclass georganiseerd onder het motto ‘Maak Haaglanden de innovatiefste regio’.

De dag werd geopend met een filmpje van NL Space, de koepel waar Nederlandse ruimtevaartpartijen zich onder scharen. Volgens dat filmpje zou innovatie in ons DNA zitten. “Laten we dat vooral vasthouden”, stelde Lidia Spindler, gemeentesecretaris gemeente Westland. “Als we de ontwikkelingen en nieuwe oplossingen en innovaties niet bijhouden hebben we het nakijken en dat moeten we zien te voorkomen. Met jullie ervaringen en expertise vormen jullie de crème de la crème binnen de gemeenten om de koppeling te kunnen maken met nieuwe toepassingen en oplossingen voor satelliettoepassingen.” Hierbij refereerde de gemeentesecretaris aan de beleidsadviseurs, data- en ICT-deskundigen en vakspecialisten in de zaal van de negen gemeenten binnen de regio Haaglanden. De gemeentesecretaris nodigde iedereen uit om te verkennen waar de mogelijkheden liggen.

Inzoomen boven en onder de grond: de aarde zonder grenzen
Satellieten, radars, remote control of andere vormen van aardobservatie worden al op grote en kleine schaal gebruikt. Zo kunnen we door de aardkorst heen kijken, ijskappen en land monitoren, schades van droogte en neerslag monitoren, bodemdalingen analyseren, het natuurlijke gedrag van groene gebieden volgen, de groei van gewassen, ‘remote sensing’ van vegetatie toepassen, en groei van groen in de gemeente. Deze voorbeelden passeerden de revue tijdens de presentaties van de experts. Experts van Neoc, Sky Geo en de WUR maakten de deelnemers wegwijs in de terminologie, verschillende toepassingen van aardobservaties en mogelijke oplossingen. Neoc is onderdeel van stichting DotSPACE en een programma voor op geo data gebaseerde informatie. SKY Geo is een spinn-off van TU Delft en maakt gebruik van satellieten om wereldwijd oppervlaktebewegingen te meten.

Workshops
Zo’n 60 beleidsadviseurs, data- en ICT-deskundigen  en vakspecialisten, namen deel aan de Masterclass. Zij zijn vooral aan de slag gegaan in workshops op de thema’s groenvoorziening, luchtkwaliteit, klimaatbestendigheid, waterkwaliteit, wateroverlast, en de omgevingswet. Elk thema is bij de kop gepakt aan de hand van een canvasmodel: van probleemanalyse tot een overzicht van mogelijk passende satelliettoepassingen.

Samenwerken aan grenzeloze mogelijkheden?
Elke gemeente heeft met vergelijkbare opgaven of problematieken te maken. Denk aan de omgevingswet, groenvoorzieningen, verkeersveiligheid, luchtverontreiniging, geluidsoverlast of wateroverlast. Wellicht bieden satelliettoepassingen mogelijkheden om deze thema’s met elkaar verder te verkennen. Per thema kan bekeken worden voor welke gemeenten dat interessant is of prioriteit heeft en kunnen die gemeenten met elkaar tot een gezamenlijke aanpak komen. 

Ziet u mogelijkheden om op specifieke gebieden door te pakken? Geef dit dan door aan de organisatie via maknop@gemeentewestland.nl

Bron: Gemeente Westland

Publicatiedatum: