Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Zwitserse bevolking stemt tegen het Fair-Food- en voedselsoevereiniteitsinitiatief

Zwitserland: duidelijk nee tegen landbouwinitiatieven

Met 68,4 procent heeft de Zwitserse bevolking eind september tegen het volksinitiatief 'voor voedselsoevereiniteit' gestemd. Alleen in de West-Zwitserse kantons Waadt, Neuenburg, Genève en Jura steunde een meerderheid van de bevolking het initiatief.

Uniterre en de Alliantie voor Voedselsoevereiniteit, die het volksinitiatief gelanceerd hebben, willen na de nederlaag nu verder strijden voor een solidaire en duurzame landbouw. Het huidige systeem is niet in staat om de antwoorden te geven die de bevolking verwacht, luidt het in een persbericht. Telers zouden zich nog steeds in een lastige situatie bevinden, ondanks privé- en overheidssteun. Het initiatief heeft het mogelijk gemaakt om talrijke vragen op het gebied van voedselproductie in Zwitserland en de rest van de wereld publiekelijk te bespreken.

Het Fair-Food-initiatief van de Groene Partij van Zwitserland werd eveneens duidelijk afgekeurd, met een nee-percentage van 61,3 procent. Alleen in de West-Zwitserse kantons Waadt, Neuenburg, Genève en Jura was een meerderheid van de bevolking voor.

„Wat in Genève, Waadt, Jura en Neuenburg mogelijk is, zal op een dag ook mogelijk zijn in de kantons Aargau, Zürich, Luzern en St. Gallen", zei Balthasar Glättli van de partij tegen persbureau SDA. De initiatiefnemers hebben de Bondsraad en het Zwitserse parlement opgeroepen om verdere stappen in de richting van een duurzaam voedselsysteem te nemen en om het afgelopen jaar aangenomen grondwetsartikel voor voedselzekerheid om te zetten in de praktijk. Dat eist ook Markus Ritter, voorzitter van het Schweizer Bauernverband. Volgens persbureau SDA zei hij: „We verwachten nu dat dit artikel gerealiseerd wordt."

Publicatiedatum: