Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De spectrale samenstelling van lichtbronnen meten

Lichtbeheer is een kritieke factor binnen de werking van commerciële kassen en groeikamers. "Telers kunnen meer controle verwerven over de gewenste planteneigenschappen door nauwgezet de samenstelling van het extra licht te meten en te optimaliseren", legt Abby Brooke van LI-COR Biosciences uit. Daarom heeft het bedrijf een spectrometer uitgedacht om de spectrale samenstelling van lichtbronnen te meten. Bovendien bieden ze ook een lichtsensor-pakket aan voor gebruik in kassen en groeikamers. De nieuwe spectrometer en lichtsensor zullen voorgesteld worden op de Canadian Greenhouse Conference die volgende maand in Niagara Falls plaatsvindt. 

FAS
"Plantengroei en -voortplanting wordt door fotosynthetisch actieve straling (FAS) voortgestuwd. Deze komt voor op golflengten tussen 400 en 700 nanometer. Niet elke lichtbron bevat FAS en de vereiste FAS hangt af van het soort plant en groeifase van planten", toont Abby Brooke van LI-COR Biosciences aan.

"Zoals de intensiteit van natuurlijk licht in jouw kas gedurende de fotoperiodiciteit verandert, zo veranderen ook de vereisten van je kunstmatig licht. Indien je begrijpt wanneer en hoe je kunstmatig licht moet toepassen, ben je staat om stelselmatig je vooropgezette dagelijkse hoeveelheid licht te bereiken voor een optimale groei zonder energieverspilling."

Het team ontwikkelde de LI-190R Quantum Sensor om dit te verhelpen. De sensor meet de FAS in kassen en groeikamers met dezelfde precisie zoals bij zonnelicht, kunstmatig licht of beide, zonder dat ijking of correctiefactoren aan te pas moeten komen. "Verenigbare kunstmatige bronnen bevatten lichtgevende hogedruknatriumlampen, fluorescerende lichten met hoge intensiteit en de snelle opkomende reeks LED-lampsystemen."

Spectrale samenstelling
Bovendien is er nu ook de LI-180 spectrometer. Deze meet de spectrale samenstelling van lichtbronnen. "Niet elke lichtbron beïnvloedt de plantengroei en -voortplanting op dezelfde wijze. Zoals reeds gezegd, komt fotosynthetische actieve straling (FAS) voor op golflengtes tussen 400 en 700 nanometer. Dit interval dekt drie afzonderlijke "gekleurde" lichtstroken en door de intensiteit van deze rode, blauwe en groene golflengtes te wijzigen en bijkomende nabije-UV (380-400 nm) en infrarood (700-780 nm) stroken kunnen controle uitoefenen over een verscheidenheid aan planteneigenschappen, met inbegrip van groeiratio, chemische samenstelling, smaak en voeding en nog veel meer. De LI-180 spectrometer stelt je in staat om de spectrale samenstelling van je extra licht te meten en te optimaliseren die een beduidende meerwaarde kan betekenen in je kas- of groeikameractiviteiten."

De gemeten parameters behelzen kleurspecifieke fotosynthetische fotonendichtheid, fotonendichtheid op intervallen van 1 nanometer tussen een volledig interval tussen 380 en 780 nanometer, bestralingssterkte(W/m2) en nog andere criteria. Ze zijn allemaal te zien in de mobiele toepassing en de desktop software.

De spectrometer zal worden voorgesteld op de Canadian Greenhouse Conference. Maak kennis met Li-Cor op stand 1015.

Voor meer informatie:
Li-Cor Biosciences
402-467-0617 
www.licor.com  
abby.brooke@licor.com  

Publicatiedatum: