Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Sweet Lions bouwt 5 hectare bij in Limburgse Grubbenvorst

Komend seizoen 181 extra rijen rode cherrytomaten

Tholen – Begin juli werd gestart met de bouw van een 5 hectare grote nieuwe kas voor Sweet Lions. Na de eerdere uitbreiding in 2013 van 5 naar 8 hectare en twee jaar geleden een uitbreiding van de loods is dit een nieuwe stap voor cherrytomatentelers Jordan en Thomas van Leeuwen. Met de nieuwbouw kas kunnen de gebroeders straks ook klanten die grotere volumes verlangen, beleveren.

Bij Sweet Lions worden zowel gele als rode cherrytomaten geteeld. “De gele cherrytomaat is een echte nichemarkt”, vertelt Thomas van Leeuwen. “Daarom komen er in de nieuwbouw straks alleen rode cherrytomaten die onder het label Red Lions de deur uit gaan.”

Genoeg warmte
De nieuwe kas wordt gebouwd op een kavel dat vrijkwam in tuinbouwgebied Californië. Sinds 2017 hebben aangesloten telers daar ook beschikking over geothermie. Thomas: “De put, waarvoor we eind 2015 gestart zijn met boren, levert sinds medio 2017 aardwarmte. Zo’n pomp in de productieput staat op een bepaalde stand, die je wel een beetje, maar niet helemaal terug kunt toeren. Door de uitbreiding kan de aangeboden warmte uit de put nu beter benut worden. Ook zomers kunnen we nu aardwarmte afnemen, terwijl we ’s winters onze twee WKK’s aanzetten om bij te verwarmen.”

Onlangs kwam de geothermiebron noodgedwongen stil te liggen, na onduidelijkheid over een aardbeving in de buurt. De levering van geothermie is dus in het ongewisse gekomen. Thomas: “Meer dan dat de put stilligt voor onderzoek weet ik ook niet. Gelukkig hebben we met onze twee WKK’s en twee ketels genoeg capaciteit om het ook komende winter goed warm te kunnen houden.”

Meer licht
In week 36 werd gestart met de beglazing en afgelopen week, in week 38, werd dat afgerond. Op de nieuwe kas komt Vitrasol Zero glas te liggen met aan beide zijden een antireflectiecoating. Een bewuste keuze, waar veel telers juist steeds vaker lijken te kiezen voor diffuus glas. “Wij hebben een traditionele teelt zonder belichting, maar maken wel gebruik van aardwarmte. Daarom hebben we gekozen voor een type glas dat 6% meer licht doorlaat en dat maar 5% diffuus is. Voor geothermie is het belangrijk om met een lage buistemperatuur retour te gaan. Hierdoor is het lastiger om generatief te sturen, terwijl dat juist wel is wat je wil. Met diffuus glas is je teelt vaak toch wat vegetatiever en warmt je kas minder snel op, maar omdat wij niet met hoge buistemperaturen kunnen bijsturen, kiezen wij voor dit glas dat dus meer licht doorlaat. Bij echt diffuus glas zou de teelt bij ons te vegetatief worden.”

In week 39 komen de zijgevels erin, terwijl er ook al gestart is met de gevelverwarming en het aanleggen van kabelgoten. Als alles volgens planning blijft verlopen, zouden dan op 10 december de in totaal 181 rijen met cherrytomaten aangeplant moeten worden. Iets later dan de rest van de planten, die al op 1 december aangeplant gaan worden, sluit Thomas af.

Foto’s: Maurice Kassenbouw

Voor meer informatie:
Sweet Lions
www.sweetlions.nl 
info@sweetlions.nl