Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuw datalab Agrifood richt zich op onderwijsinnovatie

Het Open Datalab AgriFood op de Bossche Grow Campus gaat van start. Deze week maakte het EU-programma OPZuid bekend dat dit project de beoogde subsidie ontvangt. Partners uit de regio investeren mee. Het project behelst de ontwikkeling van een doorlopende leerlijn rondom data in agrifood, met daaraan gekoppeld een experimenteeromgeving voor bedrijven. Een commissie van het Europees subsidieprogramma OPZuid beoordeelde het project op nagenoeg alle aspecten als excellent. HAS Hogeschool is een van de partners van de Grow Campus.

Speerpunten
“We zijn erg blij dat het gelukt is! We hebben een groot aantal sterke bedrijven en instellingen aan ons weten te binden zoals KPN, Fruitmasters, Atos en JADS,” aldus Jan Pieter van der Lugt, manager Grow Campus. “Nu kunnen we écht aan de slag. Speerpunten voor de komende periode zijn de ontwikkeling van de architectuur van het lab, zowel inhoudelijk als fysiek, en het werven van nieuwe partners uit het bedrijfsleven. We gaan intensief samenwerken met andere faciliteiten rond data in de regio, zoals het MKB-programma Driven by Data.” De aanvraag is ingediend met behulp van ERAC.

Onderwijs innovatie
Eén van de belangrijkste doelstellingen van Datalab AgriFood is onderwijsinnovatie, die moet leiden tot een betere afstemming op het werkveld. Het Datalab partnership bestaat uit kennisinstellingen die gezamenlijk een doorlopende leerlijn (mbo-hbo-wo) ontwikkelen. Hierin creëren zij innovatieve onderwijsvormen met methodieken zoals masterclass expedities, flipping the classroom en superhackathons. In een laagdrempelige praktijkomgeving komen studenten, lectoren en bedrijven samen om met relevante casuïstiek te experimenteren.

Bundeling van kennis en kunde
Ook initiatiefnemer Theo Thewessen is enthousiast: “Dit project is een unieke bundeling van kennis en kunde tussen de partijen in deze omgeving. Bedrijven in de agrifoodsector staan te springen om aan de slag te gaan met data en hun kansen te verzilveren. Ook voor de kennisinstellingen biedt Datalab dé omgeving voor het creëren van innovatieve onderwijsvormen en kennisuitwisseling tussen verschillende disciplines.” Theo Thewessen is lector Location Intelligence bij HAS Hogeschool en directeur van Geodan.

Datalab AgriFood speelt in op de toenemende innovatie rond dataficatie in de agrofoodsector. Data is niet meer weg te denken uit alle schakels in de keten. We zien al toepassingen in stalsystemen, genetica, tracking & tracing van dieren, duurzaamheid en marketing. En we verwachten dat dit in de toekomst alleen nog maar toe zal nemen. Data wordt daarmee onontbeerlijk voor de concurrentiepositie van de (Zuid-)Nederlandse agrifoodsector. Daar is Harrij Schmeitz van Fresh Information management Center, die vanaf het begin betrokken is bij het project, het helemaal mee eens: “Van een land- en tuinbouw gestuurd door groene vingers, gaan we nu op weg naar nog duurzamere land- en tuinbouw gestuurd door data.“

Voor meer informatie:
HAS Hogeschool

 

Publicatiedatum: