Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Desch Plantpak verduurzaamt interne transportvloot met UniCarriers

‘Goed intern transport is voor ons onmisbaar’

Desch Plantpak uit Waalwijk heeft haar interne transportvloot vernieuwd en gekozen voor UniCarriers, die tien elektrische heftrucks uit de nieuwe TX-serie en twee LPG-trucks leverde. De elektrotrucks zijn voorzien van een speciale loodzuur accu, die straffeloos tussenladen mogelijk maakt. 

Desch Plantpak bedenkt en produceert innovatieve oplossingen – in talloze kleuren en maten – voor de professionele tuinbouw. Uit het aangeleverde granulaat worden folierollen gemaakt die naar een tussenopslag worden getransporteerd. Vanuit die tussenopslag worden de rollen op oproep naar de diverse productiemachines gebracht, waar ze tot bloempotten, plantentrays of packs worden gevormd. Nadat het gereed product is gepalletiseerd en voorzien van wikkelfolie worden de goederen via een pendelwagen naar het magazijn, dat op een steenworp afstand ligt, getransporteerd. Van daaruit worden de goederen geleverd aan klanten, wereldwijd.

‘Onmisbaar’

“Goed intern transportmaterieel is voor ons onmisbaar”, opent Cecile van Daalen, verantwoordelijk voor onder meer de logistiek bij Desch Plantpak. Op de productievloer nemen de trucks het bevoorraden van de machines voor hun rekening. “Ook voor het laden en lossen van grondstoffen en het beladen van de pendelwagens voor ons magazijn kunnen we niet zonder heftrucks”, vult Bas Langenberg, werkvoorbereider Technische Dienst, aan. In het magazijn lossen de trucks de pendelwagens die het gereed product vanuit de productiefaciliteit aanleveren. Tevens verzorgen ze de in- en uitslag en het verzamelen van de orders.

De leasecontracten van zowel de trucks op de productieafdeling als die van het magazijn liepen af, zodat Desch op zoek ging naar een hernieuwde passende intern transport oplossing. Die werd gevonden bij UniCarriers, die in totaal twaalf nieuwe trucks leverde: drie TX3 elektrisch aangedreven trucks, met hefcapaciteiten van 1,6-ton en twee DX-verbranders (1,8-ton en 3,2-ton) leverde voor de productie, en zeven elektrische TX4 1,6-tonners voor het magazijn.

Overstap naar elektro

De specifieke inzeteisen en -wensen voor beide afdelingen verschillen aanzienlijk. Op de productievloer is inzetbaarheid essentieel. Om haar klanten korte levertijden te kunnen garanderen, wil Desch Plantpak altijd uit voorraad leveren. Zeker in het hoogseizoen ligt de lat hoog en wordt er veel gevraagd van de heftrucks. “Van januari tot en met mei draaien we volle bak en wordt er ook op zondag doorgewerkt. Tijdens die piek verlaten soms wel 25 volle vrachtwagens het terrein”, legt Langenberg uit.

Gemiddeld draait een heftruck op de productieafdeling van Desch zo’n 2.000 uur per jaar. Juist vanwege die hoge inzetbaarheid vertrouwde het bedrijf tot voor kort volledig op LPG-trucks. De verbranders zijn haast continu inzetbaar. Als de LPG-tank leeg is, ligt er immers in een mum van tijd een nieuwe wisseltank op de truck en kan er weer worden doorgewerkt.

Toch wilde Desch voor de nieuwe vloot de overstap maken naar stille, emissievrije elektrotrucks. “Niet alleen vanwege die emissies”, legt Langenberg uit. “De operationele kosten voor elektrisch rijden zijn lager dan die voor verbranders. Bovendien zijn de trucks minder storingsgevoelig.” De 1,6-tons elektrische driewielers zijn hierbij bovendien compacter en wendbaarder dan de 1,8-tonners die voorheen werden ingezet. “Dat maakt de trucks lichter en ook energiezuiniger”, aldus Langenberg.

Inzetbaarheid cruciaal

Inzetbaarheid bleef uiteraard cruciaal. En ruimte voor een speciaal, kostbaar laadstation is er in de productiefaciliteit gewoonweg niet. Hierom, en ook uit veiligheidsoogpunt, viel het werken met wisselbatterijen af. “We hebben nog wel gekeken naar lithium-ion accu's, maar die technologie is voor ons nog te jong. Er zijn niet genoeg referenties, waardoor we het risico niet wilden nemen”, vertelt Langenberg.

Op advies van UniCarriers en in samenwerking met batterijleverancier Enersys koos Desch uiteindelijk voor Nexsys accu's. De 48 V/625 Ah accu’s bieden, net als lithium-ion accu's, de mogelijkheid om tussentijds te laden, maar de Nexsys-technologie is al langer beschikbaar en heeft zich inmiddels ruimschoots bewezen. “Onze chauffeurs kunnen de trucks nu tijdens bijvoorbeeld de koffiepauze aan de lader zetten, zodat we probleemloos de noodzakelijke inzeturen kunnen blijven draaien”, weet Langenberg. Om het (tussen)laden van de accu zo snel en eenvoudig mogelijk te maken, heeft UniCarriers de batterijstekker verplaatst naar de op- en afstapzijde van de truck.

De 'productietrucks' zijn door UniCarriers voorzien van het Easykey vlootbeheersysteem, inclusief toegangscontrole en schokregistratie. Langenberg: “De trucks worden intensief ingezet, waarbij bovendien meerdere mensen op de trucks rijden. Met het vlootbeheersysteem hopen we meer inzicht te krijgen in die inzet en schades verder te reduceren.”

Performance en ergonomie

In het magazijn gelden andere wensen en eisen. Hier heeft bijvoorbeeld iedere chauffeur zijn eigen truck. “Je merkt dat dit de verantwoordelijkheid ten goede komt. Er wordt zorgvuldiger met het materieel omgegaan”, vervolgt Van Daalen. De heftrucks in het magazijn zijn om die reden (vooralsnog) niet voorzien van het vlootbeheersysteem.

“Bij ons gaf performance de doorslag. Daarnaast hebben we zorgvuldig gekeken naar de ergonomie”, weet Van Daalen. “De UniCarriers trucks hebben een lage op- en afstap, bieden de chauffeurs voldoende beenruimte en het zicht op de last en de werkomgeving is zeer goed.” Ook liet Desch op alle trucks een comfortabele, lucht geveerde stoel monteren en blue spots, voor een verhoogde veiligheid. Zowel in de fabriek als in het magazijn wordt op de blue spots heel positief gereageerd.

Zowel Van Daalen als Langenberg zijn zeer tevreden over de samenwerking met UniCarriers. “Dit is voor ons de eerste keer dat we met hen samenwerken. Met name de wijze waarop ze met ons meedachten tijdens het offertetraject en de snelheid van schakelen hebben indruk gemaakt”, stelt Van Daalen. “Of de beloftes die zijn gemaakt met betrekking tot de service ook daadwerkelijk worden nagekomen, zal de toekomst uitwijzen. Daarmee hebben we nog geen ervaring. Maar ik ben er van overtuigd dat ook dát wel snor zit.” Alle trucks worden voor een periode van 72 maanden geleased, inclusief onderhoudscontract.

Voor meer informatie:
UniCarriers Netherlands B.V.
Fleminglaan 5, Postbus 1024
2280 CA Rijswijk
Caroline Leeuwenburgh
Marketing Assistant
T:+31 88 205 30 71
E: Caroline.Leeuwenburgh@unicarrierseurope.com
www.unicarrierseurope.com

 

Voor meer informatie:
Desch Plantpak
desch.nl 

Publicatiedatum: