Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Supersnel internet voor telers Nature's Heat"

Tholen - Aardwarmteproject Nature’s Heat in Kwintsheul draait op volle toeren en naar grote tevredenheid van de negen aangesloten telers. Er werden niet alleen warmteleidingen, maar ook glasvezel aangelegd, zodat zij inmiddels ook nog eens kunnen profiteren van snel internet. Nature’s Heat operator Paul van Schie: “Vaak zien gemeenten en kabelbedrijven het niet zitten om glasvezel aan te leggen in buitengebieden. We konden meeliften met een kabel die van het dorp naar een hoogspanningsmast hier in de buurt werd aangelegd. Nature’s Heat is nu het verdeelstation voor de glasvezel verbinding naar verschillende aansluitingen.

Dennis Bos van CBizz vertelt dat de plannen voor glasvezel er al langer lagen. “Begin 2018 kwam Paul bij ons met de vraag of wij een collectieve glasvezelaansluiting konden realiseren. In februari konden we van start toen de benodigde aantal klanten wilden instappen.” Dennis kijkt terug op een mooi project. “Dit soort projecten zijn de krenten uit de pap, omdat het vrij uniek is. Voor herhaling vatbaar, hoewel een volgend project ook weer maatwerk zal zijn.”

100 procent bedrijfstijd
Aardwarmteprojecten vereisen een lange adem. Nature's Heat is een initiatief van negen tuinbouwbedrijven in Kwintsheul, die op een totale oppervlakte van 51 hectare tomaten, paprika, aubergines, strelitzia, chrysanten, rozen en potplanten kweken. Op 21 maart 2018 ging het project in bedrijf. Juist de uitgebreide voorbereidingen hebben volgens Paul geresulteerd in een kwalitatief goed project. “We hebben hier en daar wel wat kinderziektes gehad. In mei is de installatie er een paar keer uit geweest voor een software-update, maar grote problemen zijn we tot nog toe niet tegen gekomen. Vanaf mei hebben we een score van 100% bedrijfstijd, buiten de geplande pompwissel in juli.

Maatwerk
De software werd speciaal voor Nature’s Heat ontwikkeld, vertelt Paul. Het bedrijf dat de bovengrondse installatie heeft ontwikkeld en gebouwd heeft ook de software geschreven. En dat is wel erg makkelijk, hierdoor heb je hele korte lijnen. Deze partij doet niet alleen het onderhoud maar ook het beheer van de installatie. Elke dag kijken ze op afstand mee of de installatie naar behoren functioneert.

“De bovengrondse installatie is van RVS en de opzet van filterunits is anders dan gebruikelijk. Ook voor de ontgassing is een heel andere installatie gebruikt. Waar de ontgassing normaal gesproken in grote liggende tanks gebeurt, wordt dat hier met een cycloon bewerkstelligd. Er wordt onderdruk gecreëerd waardoor het gas gescheiden wordt. Je kunt het vergelijken met een draaikolk in je wasbak als je de stop eruit haalt.

Niets is gratis
Een warmterotonde in Zuid-Holland moet alle warmteprojecten koppelen waardoor er maximaal bespaard kan worden op fossiele energie.  “Het zou mooi zijn als er warmteleidingen vanuit Rotterdam naar het Westland worden gelegd, maar niets is gratis. De tuinbouw vervult een belangrijke rol in de elektriciteitsvoorziening. Ik denk dat we moeten oppassen om de WKK af te serveren in de discussie rondom het sluiten van de gaskraan. Als er straks toch ineens vraag ontstaat naar het flexibel kunnen inzetten van elektriciteit, hebben WKK de voorkeur boven energie uit centrales. Wiebes wil van het gas af, maar moeten we duurzame WKK gaan sluiten en kolencentrales open houden? Dat zijn vragen waar je als tuinder wel mee worstelt.”

Voor meer informatie:

Nature's Heat CBizz
info@naturesheat.nl
www.naturesheat.nl

 

CBizz
088 002 0200
www.cbizz.nl