Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nieuw trayveld voor opkweek aardbeienplanten

Twee hectare aardbeienplanten afranken in een dag

Tholen - Bij Genson in Sint-Oedenrode worden de aardbeienplantjes sinds juli opgekweekt in een vernieuwd trayveld. Door los van de grond op te kweken, wil het bedrijf dat zich bezig houdt met opkweek van planten de ziektedruk laten afnemen. Daarnaast komt met het nieuwe trayveld de eerste stap gezet richting mechanisatie. “We hebben twee hectare afgerankt op één dag.”

Als vanzelfsprekend zien telers schadelijke schimmels liever gaan dan komen. Phytophtora bijvoorbeeld kan flinke problemen opleveren. Meteor Systems en Broekman Agro ontwikkelden systeem om van de grond af te werken. “We creëren afstand tussen de plant en het anti-worteldoek, zodat daar vandaan geen ziektes overgebracht kunnen worden”, vertelt Erik van Nieuwenhuyzen van Meteor Systems.

De planten staan inmiddels op een speciaal ontwikkelde 28 gaats tray die de mechanisatie mogelijk maakt. De tray beschikt over een stekrand die het afranken vereenvoudigd. De luchtingsgaten dienen ook om overtollig water af te voeren bij een zware regenbui.

Opvallend is hoe dicht ze in het nieuwe trayveld op elkaar staan. “We kunnen ongeveer anderhalf keer zoveel planten per hectare kwijt”, zegt Erik. “Dat is met name goed nieuws voor kwekers die willen uitbreiden maar daar niet de ruimte voor hebben. Het systeem kan zonder enige beperking op het bestaande trayveld worden geplaatst.”

Waar komt die hogere dichtheid vandaan? “Voor werkzaamheden zoals afranken moet je er wel bij kunnen. Als de plantentrays op de grond staan moet je daarvoor ruimte vrijhouden. Dat is met dit systeem niet meer nodig. Paadjes zijn verleden tijd.” De plantjes hebben hierdoor ook allemaal evenveel ruimte. “Dit geeft een uniforme groei en per plantje is er ook minder water en minder middelen nodig. Doordat ze dichter op elkaar staan, wordt al het water opgevangen en verdwijnt er minder de grond in.”

Om de werkzaamheden op het trayveld te kunnen doen is een frame ontwikkeld. Aan dit frame kunnen diverse machines gekoppeld worden, onder meer om het stekken van de planten te vereenvoudigen. Erik legt uit: “Door de strakke maatvoering kun je werkzaamheden over de totale breedte van vijf meter verrichten. Het trayveld is de basis voor mechanisatie. Een machine die het afranken gemakkelijker moet maken, is sinds drie weken in gebruik. Daarmee hebben we twee hectare afgerankt op één dag. Stukken sneller dan het handmachientje waarmee het gebeurt als de planten op de grond staan.”

De machine voor het stekken, afranken en blad afzuigen is de eerste, en er liggen genoeg plannen voor meer. “In de toekomst willen we het vullen sneller maken en het stekken gemakkelijker. In december worden de plantjes uit de trays gehaald, het zou mooi zijn als dat ook allemaal automatisch gaat.”


Voor meer informatie:
Meteor Systems Breda
Minervum 7081
4817 ZK Breda
T: +31 (0)76 504 28 42
F: +31 (0)76 501 82 43
E: info@meteorsystems.nl
www.irrigation.com