Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Februari 2019

Inspiratiereis voor glastuinders naar Tunesië

Tuinders, die interesse hebben in de mogelijkheden die Tunesië biedt voor glastuinbouw, kunnen onder leiding van ervaringsdeskundige Jan Mulder (Grow Group) in februari deelnemen aan een reis door het Noord-Afrikaanse land.

Tunesië is een bekend vakantieland, maar trekt in toenemende mate ook de aandacht van Nederlandse glastuinders. Het land heeft potentie als teeltgebied van groenten en fruit voor de Europese markt maar zeker ook voor markten in het Midden-Oosten en Azië. Het land is goed bereikbaar en ligt op slechts 2,5 uur vliegen van Amsterdam of 24 uur met de vrachtboot. Daarnaast bieden klimaat en grondsoort mogelijkheden om aanvullend op de Nederlandse productie te produceren.

Zachtfruit

Om deze reden zijn een aantal Nederlandse bedrijven productielocaties gestart in Tunesië. Een voorbeeld daarvan is Grow Group, plantenkwekerijen. Zij zijn al 15 jaar actief en produceren groentenplanten voor de Tunesische- en een deel voor de Italiaanse markt. Tevens zijn er twee Nederlandse tomatentelers actief in Zuid-Tunesië. Zij leveren met succes een kwalitatief goed product, voor een deel aanvullend op hun Nederlandse productie in de winterperiode. Omdat de klimaatomstandigheden in het Noorden beter zijn voor het telen van goede kwaliteit paprika’s in de winter, is er ook een Nederlandse paprika teler gestart in Noord- Tunesië.

Er zijn echter veel meer mogelijkheden in Tunesië. Het klimaat en de omstandigheden zijn ook heel gunstig om zacht fruit te telen. Er worden onder andere voor de lokale markt aardbeien geteeld in de periode september tot mei. Daarnaast is er een Spaans- Duitse combinatie die frambozen teelt in een beschermde teeltwijze. Noord-Afrika biedt goede mogelijkheden voor frambozen, blauwe bes en aardbeien en andere soorten zacht fruit mits de nodige teelt technische kennis wordt ingebracht.

Vollegrondsteelten

Voor vollegrondsteelten zijn er ook mogelijkheden om in de wintermaanden het aanbod op peil te houden met eenzelfde of hogere kwaliteit dan het in Nederland geteelde product. Er worden onder contract op ruim 400 hectare bladgewassen geteeld voor de snijderij in de wintermaanden. Dit bedrijf vult de productie bestemd voor de snijderij aan, die wegvalt in de wintermaanden in het Franse productiegebied.

Arbeid

Naast het juiste klimaat biedt Tunesië ook voordelen op het gebied van arbeid. Arbeid is voldoende beschikbaar en de bevolking is goed opgeleid. Velen hebben in het buitenland gestudeerd. Daarnaast stimuleert de Tunesische overheid lokale en buitenlandse investeringen door middel van verschillende programma’s. Dit betekent niet dat alles vanzelf gaat, maar met een goede motivatie en een kundige partner vindt men er een gunstig investeringsklimaat. Bedrijven zoals Heineken en Nederlandse ondernemers uit de confectie, chemie, energie en transportsector zijn de tuinbouwsector al voorgegaan. Tenslotte, het land is politiek redelijk stabiel en heeft een open blik naar Europa. De potentie van het land is groot.

Desert Joy

Om meer Nederlanders te interesseren voor Tunesië als productielocatie organiseren NABC en Africinvest in februari 2019 een rondreis door Tunesië voor geïnteresseerde groententelers. De missie beoogt Nederlandse glastuinders inzicht te geven in de Tunesische context en bovengenoemde kansen. Ze gaan op bezoek bij het bedrijf dat missieleider Mulder opgezet heeft, alsmede bij Desert Joy – dat onderdeel is van AgroCare.

"We kozen voor Tunesië omdat we hier een bestaand bedrijf aantroffen dat hier teelde en tijdens de koude woestijnnachten geothermische verwarming gebruikte. Daarnaast hergebruikt het ook water in mooie kassen,” aldus Philip van Antwerpen van Desert Joy.

"We zijn 7 jaar geleden begonnen met 2,5 hectare. We zitten nu op 25 hectare en 600 personeelsleden. We hebben genoeg water omdat er een grote waterhoudende grondlaag ligt onder Tunesië, Algerije en Libië,” vervolgt Van Antwerpen.

Zijn bedrijf verkoopt cherrytomaten via een coöperatie die Harvest House heet. Producten kunnen terechtkomen in Nederlandse supermarktketens zoals Hoogvliet en Deen, maar ook in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Scandinavië en Polen.  

Oog voor praktische zaken

De ‘fact-finding’ missie in februari duurt een week en zal zowel naar het noorden als zuiden afreizen om inzicht te verschaffen in de verschillende klimatologische omstandigheden en teelt omstandigheden. Nederlandse bedrijven die al in Tunesië werken deken hun ervaringen. Ook zal veel aandacht worden besteed aan de praktische kanten van een eventueel te starten bedrijf in Tunesië. Zo staan gesprekken met banken en financiële instellingen op het programma en zijn financieringsmogelijkheden een belangrijk thema binnen de missie. Verder zullen tijdens de missie, de stimuleringsmaatregelen van de Tunesische overheid worden toegelicht en besproken met de daarvoor bestemde overheidsinstanties, zoals de APIA.

Tot slot staat het vinden van een betrouwbare en kundige partner centraal.  Waar moet je op letten, wat zijn de verschillen in cultuur en denken en hoe overbrug je deze verschillen bij het aangaan van een partnerschap. Bovendien, hoe vindt men een goede betrouwbare partner? Aan deze aspecten zal volop (praktische) aandacht besteed worden.

De missie zal geleid worden door Jan Mulder van (voormalig) Grow Group als ervaringsdeskundige en de praktische organisatie is in handen van de Netherlands-African Business Council. Is uw interesse gewekt zijn en bent u benieuwd naar Tunesië als productielocatie? Neem dan voor meer informatie over de missie contact top met Jan Mulder: jmulder3547@gmail.com of Anitra van der Kraan (NABC): anitra.vanderkraan@nabc.nl

 

Publicatiedatum: