Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gerealiseerd volgens BREEAM Outstanding-normen

Nieuwbouw Van Oers United Dinteloord in gebruik voor eerste spruitenoogst

Voor het nieuwe expeditie- en verwerkingscentrum van Van Oers United B.V. in Dinteloord realiseerde Nijssen een energiezuinige en milieuvriendelijke koelinstallatie op basis van de natuurlijke koudemiddelen ammoniak en CO2.



Het nieuwe pand ligt midden in het teeltgebied van Van Oers voor sperziebonen en spruiten. Het duurzaam ontworpen pand, dat is gebouwd volgens BREEAM Outstanding normen, werd op 1 augustus in gebruik genomen – juist op tijd voor de eerste spruitenoogst van Hollandse bodem. "Om de geoogste spruiten terug te koelen en te drogen, zijn zes koelruimtes gerealiseerd aan de buitenzijde van het pand," vertelt spruitenmanager Bert van der Beek. "De spruiten worden aangevoerd in containerbakken van ca. 12.000 kilo en gaan daarna gekoeld en gedroogd het pand in voor verdere sortering. De sperziebonen kennen een ander verwerkingsproces. Die worden eerst gewassen en gesorteerd en daarna gekoeld in koelruimtes met extra luchtcirculatie."



Uitbreiding, efficiency en duurzaamheid
Door de activiteiten - opslag, verwerking en verpakking - te concentreren op deze locatie maakt Van Oers een efficiencyslag en heeft het bedrijf de beschikking over meer opslag- en verwerkingscapaciteit. De nieuwbouw op het duurzaam ontwikkelde bedrijventerrein Agro & Foodcluster Nieuw Prinsenland omvat een distributiegebouw van 11.000 m2 met een productiehal, gekoelde ruimten, een fustopslag van 1.350 m2 en een kantoor van 1.300 m2.



Verwerking importstromen
De locatie ligt ook logistiek centraal, aldus Bert van der Beek: "Met de ligging langs de A4 beschikken we over een uitstekende verbinding met de havens in Rotterdam en Antwerpen. Een groot deel van het jaar zijn we immers aangewezen op import. Dan ontvangen we de oogst van onze eigen productielocaties in Marokko en Senegal. Die wordt per zeecontainer aangevoerd. Door het brede temperatuurbereik zijn alle gekoelde ruimtes geschikt voor verwerking van deze importstromen. Drie ruimtes zijn bovendien uitgerust met luchtbevochtigers, die nodig zijn om de opslag van bijvoorbeeld bloemkool of bosuien zo optimaal mogelijk te maken."



Betere regeling van de luchtvochtigheid
Alle ruimtes worden geconditioneerd met de ammoniak/CO2-installatie. Het primaire koudemiddel ammoniak koelt een grote hoeveelheid CO2, waarmee de koelcellen, verwerkings- en expeditieruimtes worden geconditioneerd. De natuurlijke koelmiddelen leveren een beter rendement en maken een betere regeling van de luchtvochtigheid mogelijk. Omwille van robuustheid en bedrijfszekerheid is gekozen voor een spray-cooler. De koelinstallatie hoeft slechts zelden de volledige capaciteit te leveren. Daarom zijn compressoren geselecteerd die ook in deellast een gunstige COP-waarde behalen. Een extra kostenbesparing wordt gerealiseerd door toepassing van een economiser. Deze zorgt voor een circa 8% lager energieverbruik van de installatie.


Maximaal hergebruik van restwarmte
Vrijkomende warmte wordt opgeslagen in een buffervat en maximaal hergebruikt binnen het distributiecentrum, onder meer voor verwarming van de kantoorruimte, ontdooiing van de luchtkoelers, droging van de opslag en verwarmen van koelcellen.



Energiezuinige regeling
De installatie wordt aangestuurd door het Nijssen Control system met gebruiksvriendelijke visualisatie. De weersafhankelijke en capaciteitsafhankelijke dynamische regeling garandeert extra energiebesparing. De regeling is daarnaast gekoppeld aan het gebouwbeheerssysteem.



Voedselveiligheid
Om de voedselveiligheid van de producten te garanderen, moet worden voldaan aan de eisen vanuit HACCP-, BRC- en IFS-normering. Bij de keuze voor materialen, locatie en afwerking van installatie en leidingen is hiermee rekening gehouden.


Prima samenwerking
Bert van der Beek kijkt met tevredenheid terug op het bouwproces. "In januari was het bouwterrein nog leeg, dus alle betrokken partijen hebben een uitstekende prestatie geleverd. Zonder deze prima samenwerking en afstemming met alle bouwpartners was zo'n snelle realisatie niet mogelijk geweest. Ondanks het slechte weer in de wintermaanden is het project stipt op tijd opgeleverd."

Van Oers United B.V., sinds 2015 onderdeel van de Franse coöperatie Agrial, is leverancier en producent van verse groenten en al decennia actief op de Europese markt en daarbuiten.


Meer informatie:
Nijssen BV
Bio Science Park
Einsteinweg 3
2333 CC Leiden
071 – 521 62 14
info@nijssen.com
www.nijssen.com
Publicatiedatum: