Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Herwi Rijsdijk, ABC Westland:

"Sterke positie Westland behouden middels uitbreiding en bereikbaarheid"

Tholen - De fusie van de veilingen heeft sterk bijgedragen aan de ontwikkeling van ABC Westland. Het bedrijventerrein zat binnen een paar jaar vol en inmiddels is ook de later bijgekochte grond vrijwel volledig bezet. Toch is ABC Westland nog niet uitgegroeid.



In 1999 ging ABC Westland van start. Na de oprichting van The Greenery kwamen veel panden leeg te staan. Zo ook het veilingcomplex in Poeldijk. Valstar, Van Rijn en Flora Holland kochten het terrein en stelden Herwi Rijsdijk aan als directeur. "Er werd eerst een plan voor herinrichting gemaakt en vervolgens kon gestart worden met het revitalisatietraject", blikt Herwi terug. "Twintig procent van het terrein was meteen al gevuld. De fusie van de veilingen zorgde voor opschudding in de AGF. Veel bedrijven waren zoekende. Dat gaf ons vleugels." In 2002 was het hele terrein gevuld en werd er nog eens 20 hectare bijgekocht vanwege de blijvende vraag.

Het totale complex van 55 hectare is eigendom van ABC Westland. Dit betekent dat naast het faciliteren in vastgoed ook het parkmanagement in eigen beheer wordt gedaan. Hieronder valt onder andere besturing, onderhoud en beveiliging van het terrein. "ABC Westland beheer is opgedeeld in een aantal divisies", legt de directeur uit. "Zo is er het verhuurbedrijf voor de verhuur van bedrijfs- en kantoorruimten en het ontwikkelingsbedrijf voor de aan- en verkoop van bouwgrond. Verder hebben we op ons terrein kantorencomplex Westlandse Poort staan en het in 2015 opgerichte Food Center Westland. Momenteel zit ABC Westland zo goed als vol maar in tegenstelling tot de andere Westlandse bedrijventerreinen kunnen we nog uitbreiden." Er worden nog altijd veel tuinbouwproducten verhandeld en verwerkt op het bedrijventerrein. Toch is de verhouding tot de importproducten in de loop der jaren verschoven naar een 50/50 verdeling. "Supermarkten vragen overigens in veel gevallen het totale pakket jaarrond. Daarin kan het cluster van ABC Westland hen prima van dienst zijn."

Veel vraag naar eigen koelruimte
Met de aankoop van aanliggende grond en onderhandelingen met een aantal naastgelegen tuinders is er voor verdere groei nog zo'n 20 hectare grond beschikbaar. "Daarmee zijn we in een luxe positie. Het Westland zit nagenoeg vol terwijl het aan interesse niet ontbreekt", merkt Herwi op. "Vooral importeurs van exoten en andere overzeese producten tonen belangstelling. Buitenlandse bedrijven, die hier een gateway naar Europa willen opstarten bijvoorbeeld maar ook bestaande ondernemers die ervoor kiezen om de keten verder te verkorten en te beheersen. Dan is een verkoopkantoortje alleen niet meer afdoende."

De logistieke dienstverlening zit volgens hem eveneens in de lift. Daarbij valt onder andere te denken aan sorteer- en pakstations, die inspelen op de steeds verfijndere eisen van de supermarkten op gebied van verpakkingen, labels, kwaliteit en dergelijke.

De focus van ABC Westland ligt en zal ook in de toekomst blijven liggen op AGF maar sierteelt- en tuinbouwbedrijven en maken ook gebruik van het ABC Westland terrein en haar faciliteiten. "Alle spelers uit de AGF-keten zijn hier vertegenwoordigd van productie tot eindproduct. Denk aan import- en exportbedrijven, sorteerbedrijven, pakstations, transporteurs, koelhuizen, rijperijen, douane-entrepots, telersverenigingen en dienstverlenende bedrijven. De mogelijkheid om hier onderling diensten, producten en kennis uit te wisselen is een groot voordeel. Westlandse transportbedrijven bijvoorbeeld komen hier dagelijks op het terrein, waardoor de producten zo efficiënt mogelijk vervoerd kunnen worden. De totaliteit van het cluster in combinatie met de locatie, nabij de Rotterdamse haven en in het hart van Nederlands grootste glastuinbouwgebied, dragen bij aan de sterke positie van ABC Westland."

Heroriëntatie versmarkt nodig
Zorgen zijn er wel over het groothandelscentrum voor de detailhandel en horeca, waardoor er een directe link is met de consumentenmarkt. Food Center Westland werd drie jaar geleden opgericht maar is volgen de directeur nog niet geslaagd. "Het blijkt lastig om bedrijven naar ons toe te halen, die elkaar versterken en die volledig aan de voorwaarden voldoen en vooral blijven voldoen. De vrijstaande units met koelruimte worden momenteel overigens probleemloos verhuurd vanwege het tekort aan koelruimte. Er zal een heroriëntatie moeten komen over de functie en invulling van het Food Center, want als we op deze voet verder gaan heeft de overdekte versmarkt waarschijnlijk geen toekomst."



Belangrijke aandachtspunten van het bedrijventerrein, evenals van andere clusters in het Westland, is het behoud van de sterke positie. Hieronder valt onder andere de uitbreidingsmogelijkheden. Nu het Westland vol raakt zal er volgens de directeur snel meer ruimte beschikbaar moeten komen. Daarnaast zijn zelf ook begonnen met het vernieuwen van de oude hallen. Door de hoogte in te gaan, kan efficiënter gebruik gemaakt worden van de beschikbare grond. "Daarbij proberen we ook zoveel mogelijk rekening te houden met de nog altijd toenemende aanvoer per container, want daar zijn we nog niet helemaal klaar voor. Het vraagt andere hoogtes van de docks bijvoorbeeld. Op die manier zijn vrachtwagens nog beter inzetbaar."

De bereikbaarheid van en naar Westland staat namelijk eveneens hoog op de agenda. Momenteel worden de mogelijkheden bekeken voor een container- en een treinterminal. De containers zouden dan vanaf de tweede Maasvlakte per boot naar een terminal worden gevaren en vervolgens over de weg of het spoor voor verdere bestemmingen. Hier zien we zeker toekomst in en het past ook helemaal in ons duurzaamheidsbeleid."

Duurzame stappen maken
ABC Westland behoort tot de meest duurzame bedrijventerreinen van Nederland. Twee jaar geleden werden 16.000 zonnepanelen op daken geïnstalleerd en de komende periode komen daar nog eens 2300 zonnepanelen bij. Herwi: "Hiermee wordt 40 procent van het totale elektraverbruik van de verhuurde bedrijfspanden duurzaam opgewekt. We spelen hiermee in op de eis van de internationale supermarkten voor het verlagen van de CO2 foodprint van groenten en fruit. Daarnaast staan er overal op het terrein oplaadpunten voor elektrische auto's en zijn we met een aantal bedrijven bezig om een biogasinstallatie te realiseren. Een groot pluspunt van een cluster: samen stappen maken waar iedereen baat bij heeft."

Het artikel verscheen eerder in editie 7, 32e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.

Voor meer informatie:
ABC Westland

Herwi Rijsdijk
H.Rijsdijk@abcwestland.nl