Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zuid-Afrikaanse software houdt kosten AGF-leveringsketen bij

"De AGF-sector zit complexer in elkaar dan dat mensen van andere sectoren denken," zegt JD van Wyk van Prophet South Africa. "Traditionele Zuid-Afrikaanse AGF-exporteurs, die de voornaamste doelgroep van ons product QX vormen, kopen groenten en fruit in met Zuid-Afrikaanse rands, betalen voor logistieke kosten met Amerikaanse dollars en leveren hun AGF tegen Britse ponden. Verder hebben ze te maken met verschillende meeteenheden tijdens de leveringsketen, waardoor de traceerbaarheid van de groenten en fruit verder worden bemoeilijkt."

"Een teler levert bijvoorbeeld appelen in bakken van 500 kg. Dat is het volume waarvan hij uit gaat dat hij hiervoor wordt betaald. Bij het pakstation worden de appelen opnieuw verpakt en op pallets gezet. Vervolgens worden ze mogelijk nog eens verpakt in het buitenland, waarbij een meeteenheid wordt toegepast met betrekking tot de supermarkt waaraan de appelen worden geleverd. Als deze supermarkt de appelen los verkoopt en een consument vier appelen koopt, worden er opnieuw veranderingen in meeteenheden in de leveringsketen geïntroduceerd. We hebben zodoende te maken met een geheel proces waarin we van bakken van 500 kg naar vier losse appelen gaan. Onze software moet in staat zijn om met deze complexiteit om te gaan." 



Prophet houdt alle kosten tijdens de leveringsketen van verse AGF bij. Dit betreft zowel lokale als internationale kosten en beslaat ook terugbetalingen en exportdocumentatie. De meeste klanten van Prophet SA zijn exportbedrijven en logistieke bedrijven, maar ook pakstations en grootschalige faciliteiten voor koelopslag.

Aanvankelijk leverde Prophet SA software die was bedoeld om de volumes in pakstations en koelopslagfaciliteiten bij te houden. De in Zuid-Afrika ontwikkelde QX-software is ontworpen om aan de vraag van een aantal trouwe klanten te voldoen: "Jullie software houdt nu de doorstroom van AGF bij in pakstations etc. Kan dat niet ook met de financiën van het fruit tijdens de rest van de leveringsketen?"

Sinds QX vijftien jaar geleden op de markt werd gebracht zijn er elk jaar duizenden uren gestoken in het verbeteren van het systeem. Hierbij werd altijd gelet op de wensen en behoeftes van de klant. Ook werd gekeken naar de constante veranderingen binnen de sector van de internationale handel in fruit. Dit jaar zijn bijvoorbeeld e-certificaten lokaal geïntroduceerd. Prophet SA houdt elk jaar sessies met klanten om ervoor te zorgen dat QX op de hoogte blijft van nieuwe specifieke vereisten binnen de sector.

De ondersteuning voor QX bevindt zich in Zuid-Afrika, waarvandaan service wordt verleend aan klanten in bijvoorbeeld Zuid-Amerika of Maleisië. Prophet SA is met name rond deze tijd van het jaar erg druk in verband met het citrus-seizoen. Sommige Prophet-klanten behoren tot de grootste citrus-exporteurs van Zuid-Afrika, waarbij citrus een van de grootste segmenten van de Zuid-Afrikaanse fruitexport betreft.


Voor meer informatie:
JD van Wyk
Prophet SA
Tel: +27 21 852 9521
Publicatiedatum: