Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nijpend tekort aan AGF-koelruimte ondanks toegenomen capaciteit

Tholen - "Momenteel echt geen tijd. Inderdaad zeer goed bezet en daar zijn we dan ook zeer druk mee", antwoordt de directeur van een koelopslagbedrijf op de vraag of de geruchten kloppen dat er nauwelijks koelruimte beschikbaar is. Een collega noemt de situatie eveneens extreem. "Het aanbod fruit is groot, de handel loopt slecht door en er is een structureel tekort aan koelhuizen. Dat probleem gaat door de Freon-problematiek de komende jaren alleen nog maar erger worden."

Ook een derde directeur bevestigt de huidige situatie. "Het is niet alleen een tekort aan koelunits, ook de groei van het volume importfruit is er debet aan. Zoals de economie draait in 2018, draait het optimisme ook in de export naar Europa. De populariteit van exotisch product neemt in rap tempo toe door verandering van eetgedrag bij consument en in vergelijking met voorgaand seizoen zijn er geen klimaatproblemen zoals de regen in Peru en vorst in Zuid-Afrika. In het gehele areaal wordt er meer product afgestuurd."

"In vergelijking met voorgaande jaren doet 25% meer import ons bedrijf aan en dat drukt behoorlijk op zowel intern als externe organisatie. Het probleem is niet alleen tekort aan opslag in deze maanden, het loopt van A tot Z door. In de hele keten is dit voelbaar. Op de terminal kan men met moeite de grote boten op tijd lossen waardoor transporteurs in de wacht komen te staan. Door een tekort aan wielen, krijgt men de handel niet tijdig weggereden naar de koeldepots. Op dit moment is er een tekort aan koelruimte. Daarnaast is er een chronisch tekort aan personeel voor het laden en lossen van containers en van correcte kwaliteitscontrole. Ook de put met goede flexibele uitzendkrachten - voornamelijk Poolse uitzendkrachten - is niet oneindig", vertelt de logistiek dienstverlener.

"De laatste in onze branche mag de deur dicht doen, de transporteurs die alles in groupage uitrijden. Door vakantiedagen, export van Hollands product en feestdagen in de bloemen, is het hoogtij bij transporteurs momenteel. Daarnaast hebben we met z'n allen de afgelopen tien jaar het transport een dusdanige prijsnivellering toegebracht, dat het moeilijk is om gemotiveerde chauffeurs te vinden."

"Bij collega koelbedrijven is dit jaar meer volume beschikbaar gekomen. Alleen al bij Cool Port en Agro Merchants zijn er respectievelijk 40.000 en 10.000 palletplaatsen bijgekomen afgelopen jaar, maar alsnog is er sinds april een sterk tekort. Momenteel heeft dit vooral betrekking op de import van exoten zoals avocado's en mango's. Die handel loopt redelijk door, maar de ingevoerde volumes zijn gigantisch. Daarbij moeten de grote volumes citrus nog gaan komen. In verband met tekort aan koelruimte staat 50% buiten de deur", vertelt de vertegenwoordiger van het koelopslagbedrijf. Hij verwacht dat de drukte zeker tot de zomer zal aanhouden. "We verwachten een tekort tot aan september, daarna loopt dit gestaag terug. Zodra volgend seizoen startende logistieke dienstverleners hun interne proces op orde hebben, zal het iets beter gesteld zijn met de beschikbare ruimte."

Ook een Lizette Helmer uit Breda bevestigt overvol te zitten. "Ik word wel twee keer per week gebeld door mensen waar ik nog nooit zaken mee gedaan heb voor opslag. Helaas kan ik ze nu niet van dienst zijn omdat ik tegen mijn eigen klanten geen nee wil zeggen.Het is op het moment iedere dag passen en meten om de gebrachte goederen van die dag weer een plaats te geven in onze cellen. Gelukkig wordt er door de meeste klanten ook door de dag heen veel verladen zodat we weer de ruimte hebben voor het nieuw gebrachte goederen. En dan is het opruimen zodat we de andere dag hopelijk voldoende ruimte hebben om de containers snel te lossen bij de docks."

"We hebben veel citrus Egypte staan en Zuid-Afrika staat alweer voor de deur. Ook veel granaatappelen, druiven, peren, kiwi's en watermeloenen zijn van de partij. Het is bij ons nog niet vaak gebeurd dat ik tegen mensen heel af en toe nee moet zeggen omdat ik dan de ruimte voor lossen/opslag niet heb. Ik denk wel dat er op dit moment wel een tekort aan koelcapaciteit aan zit te komen, maar ik denk ook dat het bijna altijd opgelost wordt. Alleen is het nu wat moeilijker om ruimte te vinden", besluit ze.