Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tuinbouwexperts willen energietransitie sector versnellen

De Nederlandse glastuinbouw wil onafhankelijk worden van fossiele brandstof. Wat zijn de grootste uitdagingen om dat te realiseren? Dat is de centrale vraag voor een nieuwe aanpak, genaamd Horticulture Tomorrow, die in januari van start ging en die deze week is afgerond. Het resultaat na deelname van dertig mensen: nieuwe inzichten en concrete acties om de energietransitie in de Nederlandse tuinbouw te versnellen.

Horticulture Tomorrow is een initiatief dat experts uit de glastuinbouw samenbrengt om kennis te delen, verbinden en visie te ontwikkelen voor thema's die spelen binnen de sector. Voor en door de sector. Het concept: in vier sessies werken ongeveer 20 experts en ondernemers aan uitkomsten, zoals actieplannen, lobbyplannen, whitepapers of visiedocumenten. Geïnspireerd door het succesvolle Shopping Tomorrow-model, draaide de pilot in 2022 om het behoud van de concurrentiepositie en innovatiekracht van het internationale tuinbouwcluster. De resultaten, gepresenteerd als een bluepaper in oktober 2022, bieden aanbevelingen voor het cluster. Horticulture Tomorrow streeft naar groei als een doorlopend onderzoeksprogramma wat leidend is voor trends, technologie en ontwikkelingen in de tuinbouw, met jaarlijks nieuwe thema's en samenvattingen, die een kennisbank voor de sector vormen.

Bart van Meurs, directeur bij Division Q en deelnemer, benadrukt de noodzaak van een collectieve aanpak. "De toekomst heeft haast! Als grote stakeholder in de Nederlandse energiehuishouding heeft de glastuinbouw een verantwoordelijkheid te nemen. Daarnaast is er een groeiende maatschappelijke discussie over het bestaansrecht van intensieve glastuinbouw in ons land van schaarse bronnen als ruimte, mensen, water en energie. Een daadkrachtig en duurzaam tegengeluid vanuit de sector is nodig om toekomstbestendig te worden. Als techno-optimist zie ik in duurzaamheid juist kansen, zeker voor de glastuinbouwsector. Maar dan moeten wij de behoudzucht achter ons laten en duurzame verandering gaan omarmen."

Bron: Accez

Publicatiedatum: