Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Chinees project combineert vertical farming en glastuinbouw

Tholen - Door vertical farming en glastuinbouw te combineren, wil het Jiashan Agriculture Centrum in China maximale productie halen met minimaal gebruik van grondstoffen en arbeid. Bovendien functioneert het ook als demonstratiecentrum, om te laten zien hoe de tuinbouw kan bijdragen aan voedselzekerheid in de regio. Vorig jaar vond de opening plaats en de uitbreiding is ook al aangekondigd. Diverse Nederlandse partijen werkten aan het project mee.

Het centrum heeft als hele naam het 'Jiashan Sino-Dutch Digital Agriculture Science and Technology Innovation Demonstration Center' en ligt op een uur afstand van Shanghai. "Dit project heeft zowel als doel om kwalitatieve groenten te produceren als om hoogwaardige tuinbouwoplossingen te tonen aan de Chinese markt", vertelt Sven Duijvestijn van Artechno. Centraal in het project staat het AVF+ Hybrid systeem van Artechno, waarbij de opkweek van de planten geschiedt in een vertical farm en de afkweek in de kas. "Dit stelt ze in staat om snel en op hoge plantdichtheid, sterke en gezonde plantjes op te kweken", vertelt Sven. "Door de controle en sturing van omgevingsfactoren zoals temperatuur, licht, vochtigheid en voedingsstoffen, wordt een ideale omgeving gecreëerd voor de groei van jonge plantjes."

De telers meldden bij de opening een opbrengst van 5300 kg bladgroenten per mu – oftewel bijna 8 kg per m2. Het meerlaagse opkweeksysteem is volgens hen bovendien het grootste in Azië. Op een oppervlakte van slechts 720 m2 worden jaarlijks ruim 13 miljoen planten opgekweekt, die allemaal in de 3 hectare grote kas uitgroeien. Ze vertelden ook dat dit het eerste systeem in Azië is waarbij dankzij de toepassing van algoritmes en realtime monitoring, de planten, productie en het bedrijf als geheel aangestuurd worden.

Het ontwikkelen van zo'n systeem is niet eenvoudig. "Het combineren van kassen en vertical farming vereist een zorgvuldige afstemming tussen beide teeltsystemen, zodat ze naadloos kunnen samenwerken en synergie creëren", vervolgt Sven. "AVF+ Hybrid moet bijvoorbeeld rekening houden met de integratie en communicatie met de kasinfrastructuur, en voor wat betreft het kasgedeelte (de afkweek) met het beheersen van omgevingsfactoren voor optimale plantgroei. Het is altijd belangrijk om de expertise uit verschillende disciplines te combineren om aan deze eisen te voldoen. Gelukkig zijn wij daar in dit project heel goed in geslaagd."

Ook dat was niet per se makkelijk – zeker ook omdat het project ook te maken had met de gevolgen van de pandemie. "Door de reisbeperkingen en quarantainemaatregelen hebben we aanvankelijk te maken gehad met uitstel. In eerste instantie zijn we alleen met een supervisor naar China gereisd en hebben we ter plaatse een lokaal team kunnen opbouwen", vertelt Sven. "Ondanks deze obstakels zijn we erin geslaagd om het project voort te zetten en succesvol af te ronden, dankzij de toewijding en flexibiliteit van alle betrokken partijen."

Die betrokken partijen zijn onder andere experts uit de belichting, klimaatbeheersing en voedingssystemen. In de installatie worden diverse Nederlandse technologieën gebruikt. De drijvers zijn bijvoorbeeld ontwikkeld door Meteor Systems, FoodVentures leidt het teeltbedrijf en de sla-rassen zijn van Rijk Zwaan. Ook werkten er bekende partners op de Chinese markt aan mee: Top Greenhouses Ltd bijvoorbeeld.

Maar zoals gezegd gaat het niet alleen om de productie in dit project – het is ook een project met een demonstratiefunctie, waardoor partijen kunnen zien wat er mogelijk is in de tuinbouw. "Dit project is gericht op het bieden van nieuwe teeltoplossingen voor de sla-productie", verduidelijkt Sven. "Uiteraard wordt hiermee ook de concurrentie met producten uit de traditionele open teelt aangegaan. Door de combinatie van technieken zijn telers in staat gesteld om het hele jaar door sla van hoge kwaliteit te produceren, onafhankelijk van seizoenen en weersomstandigheden. Hiermee wordt ingespeeld op de groeiende vraag naar verse, gezonde en lokaal geproduceerde producten."

Inmiddels zijn de plannen voor de uitbreiding ook aangekondigd. Goed nieuws, vinden ze ook bij Artechno. "We staan zeer positief tegenover de aangekondigde uitbreiding en de groeikansen in de Chinese markt. We kijken uit naar de plannen voor verdere uitbreiding en zijn ervan overtuigd dat het project de benodigde flexibiliteit heeft om te worden aangepast en uitgerust voor toekomstige groei."

Voor meer informatie:
Artechno Growsytems
info@artechno.nl
www.artechno-growsystems.com